StudneGolem

Cigáňov je čoraz viac, mesto im postaví ďalšie byty

pridané: 09.02.2012, 00:00:00 | počet zobrazení: 8646

Okamžite po zverejnení informácie o pripravovanej výstavbe 18 nájomných bytov pre Cigáňov v Hlbokom sa rozprúdila búrlivá debata. Cigáňov je pri tom v Mikuláši čoraz viac!

Zámer postaviť pre Cigáňov 18 nájomných bytov v liptovskomikulášskej cigánskej osade Hlboké okamžite zdvihol adrenalín mnohým slušným občanom nášho mestečka. Poslanci zastupiteľstva presne pred týždňom schválili, že mesto na začiatok vyčlení 11 000 eur na projektovú dokumentáciu. Čo na tom, že v meste sú rozbité cesty, chodníky, chýbajú parkoviská či zimná údržba ciest je úplne katastrofálna. Na Cigáňov sa peniaze nájsť musia!

Nájomné? Smiešnych 10 eur mesačne!

Samotná výstavba by sa mala realizovať v rokoch 2013-2014. Celkové náklady sú podľa dostupných informácií na úrovni približne 370-tisíc eur. Mesto by rado na túto investíciu získalo dotáciu z ministerstva a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Aký je skutočný prospech takto investovaných eur pre mesto i štát sa asi netreba zbytočne rozpisovať. Stačia dve slová: vyhodené peniaze.

Mimochodom, nájomné by malo byť na úrovni smiešnych 10 eur. Áno, čítate dobre, pre istotu napíšem ešte raz: desať eur. Argument, že ide o byty s nízkym štandardom, ktoré majú iba základné vybavenie, je síce pekný, ale ruku na srdce: kto z nás by nechcel byt za 10 eur mesačne? Viem si predstaviť, že mnohé mladé rodiny by sa išli v úvodzovkách „pobiť“. Predsa len, na začiatok určite lepšie, ako sa tlačiť v bytoch s rodičmi a malým dieťaťom...

Spresnenie k uvedenej sume nájomného nájdete aj s vysvetlením TU. (Táto informácia bola do textu doplnená 14.2.2012).

Nezabudnime aj na ten chodník!

Ešte aby som nezabudol. V auguste minulého roka  priniesla Televízia TA3 reportáž o tom, že Cigáni by chceli chodník z osady do nákupného centra na Kamennom poli (Tesco a desiatky iných obchodov). Z Hlbokého je to do obchodov necelého pol kilometra, čo je, pre ťažko pracujúcich Cigáňov, predsa len veľká vzdialenosť...

Zvlášť, keď sa po daždi musia boriť v blate a miesto, ktorým prechádzajú teraz, je hrboľaté a úzke. Pevne verím, že mesto im chodník postaví. Veď sa ľudia Hlbokého naň nepochybne za tie roky „poskladali“ poctivým plateným mestských daní.  Ľudia na Podbrezinách, v Palúdzke či na Nábreží to isto pochopia, keď na ceste do práce budú obchádzať jamy na viacerých chodníkoch v meste...

Len tak mimochodom, ak máte chvíľku, pozrite si, ako sú na tom obyvatelia Hlbokého s platením napríklad poplatkov za komunálny odpad. Či lepšie povedané s neplatením.  Je to verejne dostupné na mestskej internetovej stránke (správny krok), stačí kliknúť SEM.

Cigáňov je v regióne čoraz viac

Ak chodíte po svete a meste s otvorenými očami, určite ste si všimli, že v Mikuláši je v posledných rokoch Cigáňov čoraz viac. Pred rokovaním mestského zastupiteľstva som si čítal aj Správu o činnosti mestskej polície za uplynulý rok. Možno si poviete: čo je na tom zaujímavé, netrápi ma, koľko papúč rozdali mestskí policajti alebo koľkých psíčkarov pokutovali... Lenže: súčasťou správy mestskej polície je aj stručná správa ich kolegov zo štátnej polície. Tá hodnotí bezpečnostnú situáciu v rámci služobnej pôsobnosti Obvodného oddelenia Policajného zboru. Oceňujem, že sa nevyhli ani cigánskej problematike, ku ktorej text uvádzam v plnom znení.

Na území služobného obvodu je trvalo prihlásených 51.588 obyvateľov. Z toho je prihlásených 1,9% občanov rómskej národnostnej menšiny a ako sociálne neprispôsobivých bolo vyhodnotených celkom 3206 osôb. U tejto skupiny obyvateľov sa však prejavuje značná migrácia a neprihlasovanie sa k trvalému pobytu. V poslednej dobe bol zaznamenaný nárast Rómov z osád na východnom Slovensku, ktorí sa ubytujú u rôznych rodín a zostávajú žiť bez zmeny adresy. Presné počty takto „prisťahovaných“ osôb však nie sú známe. Najviac exponovaným miestom, kde je sústredené obyvateľstvo rómskej národnosti je mesto Liptovský Mikuláš, hlavne osada Hlboké. Na kontakt s touto komunitou boli zriadení policajní špecialisti, ktorí sú zaradení na Obvodnom oddelení PZ v Liptovskom Mikuláši a ktorí úzko spolupracujú aj s určenými osobami z Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. V tejto spolupráci sú ešte stále možnosti pre zlepšenie existujúcej situácie.

Doslova napísané: veľa Cigáňov nie je prihlásených k trvalému pobytu a v poslednej dobe polícia zaznamenala ich nárast z osád na východnom Slovensku. Miestom, kde je v Liptovskom Mikuláši najviac Cigáňov, je Hlboké. Teda lokalita, kde pribudnú ďalšie byty a tým aj ďalší Cigáni...

NÁZOR, DOTAZ, POSTREH, ODKAZ PRE AUTORA? KLIKNITE SEM.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )