StudneGolem

Mení sa cestovné v prímestskej autobusovej doprave

pridané: 16.09.2020, 20:05:47 | počet zobrazení: 4523
Žilinský samosprávny kraj, ktorý zabezpečuje prevádzku prímestskej autobusovej dopravy, od 1. októbra 2020 upraví cestovné. Stane sa tak po ôsmich rokoch.
 
Výhodnejšia platba kartou
Výraznejšie ako doteraz sa oplatí platiť cestovné prostredníctvom dopravnej karty: na niektorých vzdialenostiach vyjde podstatne lacnejšie, ako keby ste za lístok platili vodičovi v hotovosti. Navyše, počas aktuálne začínajúceho Európskeho týždňa mobility vám dopravnú kartu vydajú zadarmo (viac info v priloženej foto).
 
Zaplatíte základnú sadzbu a prejazdené kilometre
Podstatnou zmenou pri novej tarife je, že doterajšia pásmová (napríklad do 4 kilometrov, 5-7 kilometrov, 8-10 kilometrov, 11-13 kilometrov...) sa zmení na kilometrickú tarifu. Zaplatíte tak základnú sadzbu 60 centov a potom ďalších 5 centov za každý kilometer jazdy. Príklad: pri desať kilometrovej vzdialenosti zaplatíte základné cestovné 60 centov a 50 centov za 10 kilometrov, lístok vás tak pri platbe v hotovosti vyjde 1,10 eur. 
 
Dopravnou kartou však za lístok zaplatíte menej, v tomto prípade 87 centov. Základná sadza pri platbe dopravnou kartou je totiž 47 centov a za každý kilometer jazdy sa vám k nej prirátajú 4 centy.
 
Nová tarifa, ktorá bude platná od 1. októbra 2020:

Pre porovnanie, tarifa, ktorá platí aktuálne:

 
Ako to bude s poskytovanými zľavami?
Samozrejme, v platnosti zostávajú doterajšie zľavy pre deti, študentov a seniorov. Seniori od 62 do 70 rokov platili doteraz plnú výšku cestovného. Zľavu mali napríklad až po 16:00 hod cez pracovné dni a počas víkendov či štátnych sviatkov. Od októbra bude zľavnené cestovné platiť pre všetky osoby v dôchodkovom veku rovnako a bez obmedzení.
 
Osobitné cestovné platí aj pri pre preprave občanov s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP aj TŽP – S) a sprievodca zdravotne ťažko postihnutej osoby. Bude vo výške základnej sadzby zľaveného cestovného v závislosti od spôsobu platby.

 

Pôvodný návrh počítal s mierne vyšším cestovným

Ako som už informoval, problematiku úpravy tarify som riešil na rokovaní komisie dopravy Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja 25. júna 2020. Kraj pôvodne plánoval cestovné upraviť ešte od začiatku augusta, podrobnosti si môžete prečítať v tomto článku.
 
Som rád, že snáď aj moje argumenty prispeli k tomu, že oproti návrhu, ktorý nám bol predložený na rokovaní komisie spomínaného 25. júna 2020, je výška pôvodne navrhovaného cestovného ešte mierne nižšia. 

 

Michal Paška
(autor je poslancom Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši za mestskú časť Podbreziny, Vitališovce a Svätý Štefan. 
Od 1.1.2018 je členom komisie dopravy Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja.

Dokumenty na stiahnutie

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )