StudneGolem

Aj vážny pád turistky pod Čereňovou skalou (+ video)

pridané: 10.08.2020, 17:24:47 | počet zobrazení: 4125
Horskí záchranári sa ani dnes nemôžu sťažovať na nedostatok práce. V dvoch vážnych prípadoch v našom regióne zasahovali spolu s leteckými záchranármi.
 
Pád turistky pod Čereňovou skalou (+ video na konci článku)
 
Popoludní sa 48–ročná Slovenka pošmykla na prašnom povrchu suťového chodníka pod Čerenovou skalou. Pádom si spôsobila vážne a bolestivé poranenie nohy v oblasti členka. Pozemne boli vyslaní do terénu štyria záchranári horskí záchranári z Oblastného strediska Veľká Fatra. 
 
O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice, ktorí vyzdvihli z heliportu na Donovaloch horského záchranára a spoločne leteli na miesto nehody. Po prílete do oblasti bol pri zranenej žene vysadený horský záchranár i lekár leteckých záchranárov. Na miesto nehody takmer súčasne prišla aj pozemná skupina záchranárov. 
 
Zranenú ženu spoločne ošetrili, končatinu zafixovali, podali medikamentóznu liečbu, proti bolesti podali inhalačné anestetikum Penthrox a pripravili ju na letecký transport.  
 
Po evakuácii z terénu ju leteckí záchranári transportovali do nemocnice v Ružomberku a horskí záchranári sa vrátili na základňu.
Foto: Horská záchranná služba
 
Poranenie nohy pri zostupe z Chopka
 
Pri zostupe zo severnej strany Chopka v Nízkych Tatrách po modro značenom turistickom chodníku si 49–ročná turistka z Česka poranila nohu v oblasti členka a nebola schopná samostatne pokračovať. 
 
Horskí záchranári jej po príchode poskytli neodkladnú prvú pomoc a fixáciu vákuovou dlahou. Pomocou terénneho vozidla ju po ošetrení transportovali na Bielu púť. Tam ju odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci, ktorá zranenú previezla do nemocnice.
 
Vážny úraz hlavy v Smutnom sedle
 
Na turistickom chodníku iba niekoľko metrov pod Smutným sedlom zo severnej strany sa pošmykla a spadla 68–ročná turistka. Vážne si poranila hlavu a zároveň ruku. 
 
O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu. Tá z heliportu v Žiarskej doline vzala na palubu horského záchranára a spoločne leteli k  pacientke. 
 
Po prílete do lokality bol pri zranenej žene z Českej republiky vysadený záchranár spoločne s lekárkou a poskytli jej neodkladnú prvú pomoc. Pripravili ju na letecký transport a po evakuácii z terénu bola pacientka priamo z miesta nehody dopravená do nemocnice v Poprade. 
 
(O zásahoch informovala Horská záchranná služba. Video: čitatelia www.michalpaska.sk)

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )