StudneGolem

Bezpečnosť na ceste by nemali podceňovať

pridané: 17.05.2017, 19:42:00 | počet zobrazení: 4256
Na frekventovanej ceste chýbajú vyznačené pruhy pre cyklistov, stav zelene a drevín ešte nie je taký, aký by na najväčšom sídlisku v meste mal byť.
 
Včera sa uskutočnilo neplánované zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši (program + materiály nájdete tu). Využil som možnosť a v bode interpelácie som požiadal o riešenie nasledovných záležitostí.
 
Lavičky a kôš pri cyklochodníku
 
Určite nemusím podrobne vysvetľovať, aká je denná návštevnosť na cyklochodníku pri priaznivom počasí. Pred necelými dvoma rokmi som požiadal o umiestnenie dvoch lavičiek a nádoby na odpadky na začiatku cyklochodníka pri moste v Okoličnom. Bolo mi vyhovené, za čo somk poďakoval. 
 
Teraz som primátora požiadal, aby prostredníctvom príslušného odboru mestského úradu zabezpečil osadenie dvoch lavičiek a nádoby na odpadky na začiatku cyklochodníka neďaleko kruhového objazdu pri „palúčanskom“ moste“. Pri chodníku je trávnatá plocha, kde by sa lavičky určite dali umiestniť.
 
Cyklistické pruhy vôbec nevidieť
 
Aj v druhej interpelácií som zostal pri cyklodoprave. Plne si uvedomujem, že správcom hlavného cestného ťahu mestom Liptovský Mikuláš, cesty I/18, je Slovenská správa ciest. Tá už myslím dva roky neobnovovala cyklistické pruhy na predmetnej ceste v úseku od Rachmaninovho námestia po križovatku pri odbočke na Podbreziny (na mysli mám samozrejme obidva smery).
 
Primátora som požiadal, aby si zo svojej pozície Slovenskej správe ciest adresoval list s výzvou na obnovu značenia – vyznačenie cyklistických pásov. Ide o bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.
 
Pýcha sídliska nie je v dobrom stave
 
Ešte 27. júla uplynulého roka som príslušný útvar mestského úradu upozornil na stav drevín a zelene na sídlisku Podbreziny. Úrad adresoval požiadavku na zrealizovanie nápravy správcovi zelene, teda Verejnoprospešným službám. Tie ma o zjednaní nápravy neinformovali, hoci tak, podľa odpovede z úradu, mali učiniť.
 
Čo sa týka samotnej nápravy, bola zrealizovaná len vo veľmi malom rozsahu: na trávnatej ploche medzi Žiarskou a Priebežnou ulicou nebol do dnešného dňa vymenený ani jeden suchý strom, na ktorý som upozornil. Rovnako nie je zrealizovaná náprava ani v Zelenej oáze: suché stromy sú stále vyschnuté, trojnožky neopravené, medzery v krovinatých porastoch nedoplnené.
 
Primátora som požiadal, aby zo svojej pozície vyzval VPS k náprave. Zelená oáza je pýchou nášho sídliska a treba jej venovať náležitú starostlivosť.
 
Retardér treba opraviť
 
v poslednej interpelácii som primátora požiadal, aby prostredníctvom príslušného odboru mestského úradu bola zabezpečená oprava spomaľovacieho prahu – retardéra, medzi budovou mäsiarstva a obchodom Jednota na Smrečianskej ulici na sídlisku Podbreziny. Jednotlivé časti retardéra sú už dosť posunuté, je potrebné ich vybrať a osadiť na novo.
 
V závere som vyslovil tri poďakovania
 
-Odboru dopravy ďakujem za reagovanie na moje podnety: osadenie reflexných značiek pred priechodmi pre chodcov na Štefánikovej ulici. Nedávno boli v okolí autobusovej stanice takto vyznačené dva priechody, uplynulý týždeň ďalší. V spolupráci s odborom dopravy sme tak v krátkom čase vyznačili týmto spôsobom všetky tri priechody pre chodcov pri autobusovej stanici.
 
-Ďakujem Verejnoprospešným službám, konkrétne úseku elektroúdržby, za skutočne rýchle opravy nahlásených porúch na verejnom osvetlení. Klobúk dolu pred takouto prácou, za ktorú ako občan i poslanec ďakujem.
 
-Na záver si dovoľujem vysloviť poďakovanie pracovníkom VPS, ktorí na tzv. „komunál strojoch“ čistili sídlisko Podbreziny po zimnej údržbe. Odviedli výbornú prácu, tak vyčistené sídlisko som už dlho nevidel. Len tak ďalej!

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )