StudneGolem

Pred stanicou budete hodinu parkovať zadarmo

pridané: 20.09.2015, 19:06:13 | počet zobrazení: 4105
Pôvodný návrh radnice počítal s bezplatným polhodinovým parkovaním na mimoriadne frekventovanom parkovisku v Liptovskom Mikuláši.
 
Vo štvrtok sa uskutočnilo rokovanie Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši. V krátkosti sa vyjadrím k bodom, ku ktorým som vystupoval v rámci diskusie.
 
Riaditeľ pokračuje v práci
Jedným z bodov boli aj personálne otázky. Keďže ako predseda komisie kultúry som bol členom výberovej komisie na riaditeľa Domu kultúry, vyjadril som sa k osobe jediného uchádzača o túto pozíciu. René Devečka v predloženom projekte využil skúsenosti z doterajšieho riadenia, zlepšovať chce, okrem iného, technický stav budov i propagáciu podujatí. Za jeho menovanie hlasovali všetci prítomní (22) poslanci.
 
Väčšie zapojenie verejnosti
Mesto Liptovský Mikuláš zavádza Participatívny rozpočet. Po dlhšej debate poslanecký zbor (18 hlasmi za, 3 poslanci nehlasovali) schválil návrh pravidiel. Podľa mňa ide o prospešný krok, ktorý treba vyskúšať. Som rád, že verejnosť sa bude môcť zapojiť aj týmto spôsobom zapojiť do diania v meste a rozhodnúť o využití určitého finančného balíka na verejnoprospešné aktivity.
 
Hodina parkovania bude bezplatná
Pod názvom „Návrh VZN, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č. 2/2014/VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií mesta Liptovský Mikuláš, v znení VZN č. 5/2015/VZN“ bola preberaná z môjho pohľadu dôležitá téma – parkovanie pred železničnou stanicou.
 
Som rád, že sa táto problematika začala riešiť. Kritická situácia je dlhodobo známa. Cieľom tejto zmeny je zabrániť tomu, aby niektorí vodiči svoje „tátoše“ nechali pred stanicou celý deň (kým sú v práci) a potom tí, ktorí parkovisko potrebujú na primárny účel (teda odvoz ku stanici), veľmi často nemajú kde zaparkovať...
 
Pôvodný návrh z dielne radnice navrhoval bezplatné parkovanie po dobu 30 minút, potom bude spoplatnené sadzbou 50 centov za hodinu. Navrhol som, aby bezplatne bolo k dispozícii po dobu 45 minút. Predsa len, vlaky zvyknú (zvlášť v tomto období) meškať, nechcel som, aby sa ľudia náhlili k autám.
 
Kolega poslanec Miroslav Neset zareagoval na moje vystúpenie. Navrhol, aby sa bezplatne mohlo parkovať jednu hodinu. Po konzultácii s ním som svoj návrh stiahol, hlasovalo sa teda o bezplatnom parkovaní po dobu hodinu. Návrh podporili všetci prítomní (22) poslanci. Maximálna doba parkovania pri stanici bude štyri hodiny. Cieľom je zabrániť zneužívaniu abonentnej karty na dlhodobé státie.  

CELÝ PROGRAM ROKOVANIA I JEDNOTLIVÉ MATERIÁLY NÁJDETE TU. 

 ZÁZNAM Z ROKOVANIA NÁJDETE V ARCHÍVE TELEVÍZIE LIPTOV.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )