StudneGolem

Stanica je rajom pre bezdomovcov už non stop

pridané: 01.02.2012, 00:00:00 | počet zobrazení: 4435

Pre mrazy je železničná stanica v Liptovskom Mikuláši pre bezdomovcov k dispozícii už 24-hodín denne. V noci vás tak v čakárni privítajú možno desiatky bezdomovcov!

Mesto Liptovský Mikuláš dnes na svojej internetovej stránke informovalo, že „železničná stanica bude kvôli arktickým mrazom až do odvolania k dispozícii ľuďom bez prístrešia. Priestory stanice tak ostanú prístupné a neuzamknuté celých 24 hodín denne aj pre občanov bez cestovného lístka. V tejto súvislosti oznámil náčelník mikulášskej mestskej polície Vladimír Bella, že na základe žiadosti Železníc Slovenskej republiky bude vykonávať kontroly priestorov železničnej stanice.“

Preložené: bezdomovci môžu byť v noci pokojne na železničnej stanici, kvôli nim bude až do odvolania otvorená non stop. Možno viete, možno nie, ale železničná stanica v našom meste býva už dlhší čas v noci na viac ako hodinu zatvorená. Je to práve kvôli bezdomovcom.

„Mladý pánko, dajte drobné na čaj!“ Aj na mňa takto neraz vykríkli na stanici ľudia bez domova, zvyčajne špinaví, namiesto dezodorantu „voňajúci“ škatuľovým vínom. Obťažujú takmer nepretržite, svedčí o tom aj nedávny podnet na mestskej stránke (nájdete ho vo fotografii pod článkom).

Chápem, že „zimnoty“ v týchto dňoch dosahujú okolo dvadsať stupňov pod nulou a treba sa postarať aj o ľudí bez domova. Ale dať im k dispozícii železničnú stanicu? Ako k tomu prídu ľudia, ktorí vystúpia z vlaku a v čakárni ich budú „vítať“ možno aj desiatky bezdomovcov? Viete si predstaviť tú „vôňu“, vznášajúcu sa v miestach, kde si musíte kúpiť lístok alebo chcete počkať na vlak, za ktorý si zaplatíte? Alebo že si dopoludnia sadnete na lavičku, na ktorej v noci snívali bezdomovci o lepšom živote?

Nechcel by som vidieť pohľady turistov, ktorí sa v noci ocitnú na stanici. O druhej v noci z Liptovského Mikuláša odchádza rýchlik do Žiliny, okolo pol tretej nadránom do Humenného. Potom idú prvé osobné vlaky, určite sa teda nedá hovoriť, že stanica je v noci a nadránom prázdna...

Nuž, podľa mňa je otvorenie stanice pre bezdomovcov krokom vedľa. Zvlášť, keď je k dispozícii napríklad mestská nocľaháreň, kde ľudia bez domova môžu prespať.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )