StudneGolem

Cesta do kostola mala tragický koniec

pridané: 05.12.2013, 08:58:57 | počet zobrazení: 5627
Starček sa vybral do kostola, po ceste ho zrazilo auto. Bol prevezený do nemocnice. V nej však zraneniam, ktoré utrpel pri nehode, podľahol.
 
87-ročného chodca včera krátko pred 17:00 hodinou zachytilo osobné auto Volkswagen Golf s liptovskomikulášskymi evidenčnými číslami. K nehode došlo v obci Bobrovec.
 
Na mieste zasahovali záchranári, ktorí starčeka previezli do liptovskomikulášskej nemocnice. Tam, bohužiaľ, svojim zraneniam vo večerných hodinách podľahol...
 
Muž prechádzal cez cestu mimo priechod pre chodcov. Vodič pred jazdou nepil alkohol. Príčiny nehody vyšetrujú liptovskomikulášski policajti.
Miesto nešťastia... Foto: čitateľ www.michalpaska.sk

Chodci, cyklisti – na cestách neriskujte!  
 
Jesenné a zimné obdobie  prináša pre všetkých účastníkov cestnej premávky nástrahy a riziká v podobe zhoršenia počasia, klesajúcich teplôt, zníženej viditeľnosti aj počas dňa, častých hmiel, dažďa či sneženia, poľadovice,... . Týmto podmienkam preto treba prispôsobiť aj správanie sa na cestách.  
 
Nie všetci chodci a cyklisti si uvedomujú, že sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky a často hazardujú so svojím zdravím a životom. Nedodržujú dopravné predpisy, správajú sa nedisciplinovane, neohľaduplne, a tým ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných.  
 
S cieľom predchádzať dopravnej nehodovosti a zabrániť škodlivým následkom na živote, zdraví a majetku týmto účastníkom opätovne pripomíname, aby boli zodpovední, správali sa disciplinovane a ohľaduplne a dodržiavali pravidlá cestnej premávky. 
 
Chodec je povinný používať predovšetkým chodník, tam kde chodník nie je, chodí sa po ľavej krajnici. Pri prechádzaní cez cestu treba byť ostražitý a používať vyznačené priechody. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Odporúčame radšej sa viac krát presvedčiť či je bezpečné cez cestu prejsť. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec, ktorý sa pohybuje mimo obce na sebe viditeľne umiestnené reflexné doplnky. Vzhľadom k tomu, že ani v obciach nie sú všetky komunikácie dostatočne osvetlené, nie je na škodu používať reflexný doplnok aj v obci. 
 
Cyklisti jazdia pri pravom okraji vozovky a len jednotlivo za sebou. Nesmú jazdiť po chodníku ani po priechode pre chodcov.  Cyklistom pripomíname povinnosť zo zákona byť osvetlený a mať na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Stále evidujeme prípady, keď cyklisti za zníženej viditeľnosti jazdia na neosvetlenom bicykli bez reflexných prvkov. Cyklisti by nemali preceňovať svoje schopnosti, treba zvážiť riziká, ktoré im hrozia v súvislosti so zníženou viditeľnosťou, mokrou a klzkou vozovkou. Netreba riskovať život a bicykel v týchto mesiacoch nechať radšej doma. 
 
Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti účastníkov cestnej premávky budú policajti Okresného riaditeľstva PZ v Lipt. Mikuláši počas mesiacov december a január vykonávať zvýšený dohľad na frekventovaných priechodoch pre chodcov v čase rannej a popoludňajšej dopravnej špičky.   
 
Každý účastník premávky je podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť. Pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam, aby neohrozil na živote a zdraví seba a ostatných, a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku. 
 
Heslo „pomaly ďalej zájdeš“ tu platí viac ako kdekoľvek inde.
 
kpt. Mgr. Anna Poljaková
preventistka
Okresné riaditeľstvo Policajného zboru
v Liptovskom Mikuláši

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )