StudneGolem

Ranný vlak by už nemal byť preplnený, hovorili sme aj o ďalších zmenách

pridané: 22.02.2023, 18:37:25 | počet zobrazení: 2255
Po veľkej zmene grafikonu vlakovej dopravy, ktorá nastala 11. decembra 2022, príde v nedeľu 5. marca 2023 prvá tohtoročná úprava grafikonu. V našom regióne prinesie dve zmeny.
 

Študentský spoj priamo do Liptovského Hrádku

Os 3403 doteraz jazdí v pracovných dňoch z Čadce (4:04 hod) do Liptovského Mikuláša (6:19 hod), kde sa prestupuje na vlak v smere do Popradu. Najmä v úseku Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok je vlak veľmi preplnený, o čom som sa neraz osobne presvedčil.
 
Od 5. marca 2023 bude Os 3403 v dňoch školského vyučovania jazdiť priamo až do Liptovského Hrádku (príchod o 6:31 hod), čím sa zruší prestup v Liptovskom Mikuláši. 

Prestup v Liptovskom Hrádku

Z Liptovského Mikuláša zároveň pôjde skôr ako doteraz (o 6:11 hod) v dňoch školského vyučovania spoj Os 7843 do Liptovského Hrádku (Okoličné 6:15 hod, Podtureň 6:19 hod, Liptovský Hrádok 6:22 hod). 
 
Tam počká na spomínaný vlak Os 3403 a o 6:33 hod bude Os 7843 z Liptovského Hrádku pokračovať do Popradu, kde má príchod o 7:17 hod. 
 
Tieto dve zmeny by mali zabezpečiť, aby ranný študentský vlak nebol preplnený. 

Vlak do Čadce odíde skôr

V súvislosti s vyššie uvedenými zmenami nastane posun pri vlaku Os 3908, ktorý teraz odchádza z Liptovského Hrádku v pracovných dňoch o 6:23 hod do Čadce. Po novom bude tento vlak z Liptovského Hrádku odchádzať o 6:17 hod (Podtureň 6:21 hod, Okoličné 6:25 hod).
 
Do Liptovského Mikuláša príde o 6:29 hod, kde bude stáť osem minút. O 6:37 hod bude pokračovať z Liptovského Mikuláša v doterajšej časovej polohe. 
 
Ranný vlak by už nemal byť preplnený, hovorili sme aj o ďalších zmenách

Zatiaľ neakceptované zmeny

Ešte v závere uplynulého roka som sa pridal k tým, ktorí kompetentným adresovali pripomienky a podnety na zlepšenie nového grafikonu vlakovej dopravy.  Adresoval som nasledovné požiadavky:
 
  • Ex 626 TATRAN zastavovať v Liptovskom Hrádku
  • Os 3441 (Vrútky 4:13 hod – Liptovský Hrádok 5:31 hod) viesť v pracovných dňoch v úseku Vrútky – Poprad
  • Os 3908 (Liptovský Hrádok 6:23 hod) – Čadca (8:56 hod) viesť v pracovných dňoch v úseku Poprad – Čadca
  • Os 7850 (Poprad – Tatry 15:48 hod – Liptovský Mikuláš 16:44 hod) viesť zo stanice Poprad  v skoršej časovej polohe (okolo 15:00 hod)
Aj o týchto podnetoch som podrobnejšie hovoril na dnešnom pracovnom stretnutí v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline. Témou stretnutia predstaviteľov ŽSK a zástupcov dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko, boli požiadavky na úpravu grafikonu vlakovej dopravy. Dopravca k vzneseným požiadavkám (aj tým vyššie spomenutým) zaujme stanovisko. 
 
Verím, že aspoň niektoré budú zrealizované pri najbližšej úprave grafikonu.
 
Ranný vlak by už nemal byť preplnený, hovorili sme aj o ďalších zmenách

Na stretnutí som ešte:

  • Navrhol, aby v prípadoch, keď vlak končí jazdu v Liptovskom Mikuláši (čo je teraz pri prestupoch časté), v ňom zaznelo hlásenie typu: „Vlak ukončí svoju jazdu v Liptovskom Mikuláši, kde môžete prestúpiť na vlak v smere do Čadce (alebo do Popradu)“. Myslím, že pre väčšinu cestujúcich by išlo o užitočnú informáciu.
  • Požiadal, aby v osobných vlakoch v úseku Liptovský Mikuláš – Poprad (a späť) bol k dvom vozňom, ktoré v tomto úseku „na otočku“ jazdia, pridaný ešte jeden vozeň. V niektorých časoch sú spoje (zvlášť, ak sú zložené zo starých vozňov), preplnené, o čom sa osobne presviedčam prakticky každý deň pri ceste vlakom. 
 
Michal Paška
 
(autor je od 23. novembra 2022 poslancom Zastupiteľstva ŽSK za Okres Liptovský Mikuláš a členom Komisie dopravy Zastupiteľstva ŽSK. V tejto komisii pôsobil ako člen ešte pred zvolením za poslanca – od 1. januára 2018.
 
Tretie volebné obdobie je poslancom Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši za Podbreziny, Vitálišovce a Svätý Štefan. V mestskom zastupiteľstve je aktuálne predsedom Komisie pre bezpečnosť a ochranu verejného poriadku a členom Komisie dopravy a životného prostredia.
 
Podnety mu môžete adresovať na e-mail: michalpaska@gmail.com, tel. číslo: 0907 278 740)

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )