StudneGolem

Vlakov pôjde viac, problémy treba napraviť

pridané: 10.12.2022, 12:00:08 | počet zobrazení: 1251
Nový grafikon vlakovej dopravy vstupuje do platnosti v nedeľu 11. decembra 2022.
 
Okolo nového grafikonu sa viedli mnohé debaty. Ako to už býva pri takýchto zmenách: niektorí budú spokojní a niektorým nové časové polohy vlakov nebudú vyhovovať. Faktom však je, že spojov v našom regióne bude jazdiť viac, čo by mohlo a malo prispieť k väčšiemu počtu cestujúcich. A verím, že niektorí vymenia auto za vlaky.
 
Pozitíva nového grafikonu
Dlhodobo riešim možnosti zlepšenia vlakového spojenia v našom regióne: komunikujem so zástupcami Železničnej spoločnosti Slovensko, s pánom Jiřím Kubáčkom, ktorý sa na ministerstve financií venuje železničnej doprave. Som veľmi rád, že som viackrát mohol o možnosti zlepšenia vlakového spojenia hovoriť aj priamo s ministrom dopravy a výstavby SR Andrejom Doležalom.
 
Priznám sa, nepáčilo sa mi, že mnohé osobné vlaky začínali alebo končili v Liptovskom Mikuláši. Doprava v úseku Liptovský Mikuláš – Okoličné – Liptovský Hrádok a ďalej smerom na Poprad bola slabá. Platilo to aj v opačnom smere z Popradu do Žiliny.
 
Ešte vlani sa podarila malá pozitívna zmena, keď bol zavedený víkendový dopoludňajší vlak z Liptovského Hrádku do Žiliny. Nový grafikon, platný od 11. decembra 2022, prináša v tomto smere z môjho pohľadu podstatné zlepšenie, keďže pribudli dopoludňajšie vlaky z Liptovského Mikuláša do Popradu ale aj z Popradu do Žiliny. 
 
Veru, končia časy, keď zo zastávky v Okoličnom išiel vlak smerom do Popradu cez víkendy o 5:12 hod. a potom až  o 12:20 hod. alebo v smere na Žilinu cez víkendy o 9:33 hod. a potom až o 15:43 hod.
Z Okoličného bude jazdiť viac vlakov
Negatíva nového grafikonu
Za negatívum nového grafikonu považujem, že počas pracovných dní ide vlak o 6:23 hod. len z Liptovského Hrádku (hoci doteraz chodil o 3:47 hod. z Margecian - Važec 5:54 hod., Východná 6:00 hod., Kráľová Lehota 6:08 hod.), do Čadce. Toto spôsobí problémy ľuďom z horného Liptova pri dochádzaní do práce a do škôl.
 
Tu som prekvapený, lebo v tejto negatívnej zmene muselo dôjsť až v záverečnej fáze schvaľovania grafikonu. V pôvodnom návrhu grafikonu, ktorý mohla pripomienkovať aj verejnosť, bol uvedený vlak v trase z Popradu.
 
Rovnaký problém je v rannom čase avizovaný aj v smere z Ružomberka.
V pôvodnom návrhu grafikonu v tomto čase nebol problém.
V pôvodnom návrhu grafikonu v tomto čase nebol problém.
 
Ak je problém, ozvite sa
Vo štvrtok 8. decembra 2022 som sa stretol s ministrom dopravy a výstavby SR Andrejom Doležalom. Upozornil som ho na negatíva nového grafikonu v našom regióne. Na tlačovej besede pri predstavovaní nového grafikonu minister uviedol, že grafikon je živý dokument, ktorý sa najbližšie bude meniť v marci. Určite budem požadovať vyriešiť minimálne tieto dva uvedené problémy. O pomoc určite požiadam aj liptovské samosprávy.
S ministrom dopravy a výstavby SR Andrejom Doležalom.
 
PROSBA: ak vám nový grafikon spôsobuje problémy (cesta do práce či do školy), napíšte mi prosím mail na michalpaska@gmail.com prípadne správu na Facebooku. Všetky požiadavky zosumarizujem a následne ich odošlem tvorcom grafikonu vlakovej dopravy.
 
Expresy prídu do Bratislavy rýchlejšie
Nový grafikon prináša zrýchlenie „klasických rýchlikov“, ktoré nebudú stáť v staniciach Leopoldov, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom a Trenčianska Teplá.  „Klasické rýchliky“, po novom zvané „expresy“, samozrejme v Liptovskom Mikuláši a v Ružomberku zastavujú naďalej.
 
Teraz sa z Liptovského Mikuláša dostanete do Bratislavy rýchlikom za 3 hodiny a 44 minút, po novom to bude za 3 hodiny a 21 minút.
 
V pracovné dni ide expres z Liptovského Mikuláša do Bratislavy o 6:16 hod. a o 7:12 hod. (v čase, ako doteraz chodil IC vlak). O 7:53 hod. môžete využiť Leo Express, z ktorého v Žiline prestúpite na IC vlak.
 
Expres do Bratislavy ide z Liptovského Mikuláša aj o 9:12 hod., o 9:56 hod. jazdí RegioJet, z ktorého môžete v Žiline prestúpiť na rýchlik Považan do Bratislavy. Expresy z Liptovského Mikuláša ďalej jazdia o 11:12 hod. a o 13:12 hod. (rovnaký čas ako jazdil IC vlak), o 15:12 hod., o 17:12 hod. a o 19:12 hod. (IC vlak chodil doteraz o 18:59 hod.) 
 
V nedele ešte jazdí z Liptovského Mikuláša do Bratislavy expres o 16:28 hod.
 
IC vlaky ani v Liptove nezastavia
Tým, že sa zrýchľujú „klasické rýchliky“, pristúpil dopravca k zrušeniu zastávok IC vlakov v týchto mestách: Trnava, Trenčín, Vrútky, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Na tomto mieste je potrebné pripomenúť, že IC vlaky sú komerčným produktom Železničnej spoločnosti Slovensko a kto nimi cestuje vie, že výška cestovného sa odvíja od toho, či cestujete v silnom alebo v slabom čase. 
 
Cesta IC vlakom do Bratislavy z Liptovského Mikuláša trvala 3 hodiny a 1 minútu, „klasickým rýchlikom“ to po novom bude trvať, ako píšem vyššie, o 20 minút dlhšie.
 
Či je správnym krokom nezastavovanie IC vlakov v Liptove, nechám na posúdení každého. 
 
Podrobnejšie informácie o novom grafikone nájdete na stránke dopravcu.
Odchody vlakov z Liptovského Hrádku.
Odchody vlakov z Okoličného.

Dokumenty na stiahnutie

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )