StudneGolem

Podvodníci s novou fintou opäť telefonujú seniorom

pridané: 12.04.2022, 09:35:05 | počet zobrazení: 2507
Policajti počas pondelka 11. apríla 2022 zaznamenali niekoľko pokusov, keď sa podvodníci telefonicky snažili vylákať peniaze od seniorov. Dialo sa tak v okresoch Liptovský Mikuláš i Ružomberok.
 
„Mame volala najskôr akože poštárka, že im doručia dopis zo sociálnej poisťovne. Vzápätí nasledoval telefonát akože z kriminálnej polície. Vyzvedali adresu a koľko korún má mama doma,“ opísal svoju skúsenosť obyvateľ Liptovského Mikuláša, ktorého mama býva v mestskej časti Palúdzka. Následne kontaktovali políciu.
 
Nepríjemnú skúsenosť mal včera aj muž zo sídliska Podbreziny. Podvodníci volali jeho mame od ktorej sa snažili vylákať peniaze pod zámienkou, že bol účastníkom dopravenej nehody.
 
Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Ružomberku vo svojom upozornení, ktoré na svojom Facebook profile zverejnilo mesto Ružomberok uviedlo, že podvodníci začali využívať novú legendu, pod ktorou sa snažia vylákať od svojich obetí peniaze či iné cennosti. 
 
„Neznáme osoby telefonicky kontaktujú vytipovaných seniorov, že sú pracovníci Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne alebo pošty a že im potrebujú doručiť zásielku a preto zisťujú adresu volaného seniora.Krátko nato seniorom volá ďalšia osoba a predstaví sa ako policajt, zväčša ako pracovník kriminálnej polície a pýta sa na predchádzajúci hovor. Zároveň ho informuje, že to bol podvodný telefonát a nech sa doma dobre pozamyká a nikomu neotvára dvere len policajtom z kriminálnej polície. Popri tom zisťuje od seniora jeho adresu, či býva sám a taktiež jeho majetkové pomery otázkami typu, či má doma nejaké cennosti, zlato, peniaze. Získané informácie neskôr využívajú pri prevzatí od seniora pod rôznou zámienkou, napríklad uloženie cennosti do bezpečia a ochrany ich majetku,“ uviedla polícia.
 
Ako sa ďalej uvádza v policajnom upozornení, podvodníci využívajú tlak na staršie osoby a požadujú rôznymi spôsobmi zaslať peniaze. „Či už vkladom na účet, prevodom na účet alebo zaslaním cez rôzne platobné služby. Polícia vyzýva verejnosť a najmä seniorov, aby sa takéhoto konania vyvarovali, aby nekomunikovali s neznámymi osobami a hlavne, aby im nezasielali žiadne peniaze, respektíve im neposkytovali žiadne osobné ani platobné údaje,“ dodáva polícia.
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )