StudneGolem

Bratia spustili lavínu, jedného úplne zasypala

pridané: 25.03.2021, 18:01:46 | počet zobrazení: 5925
V popoludňajších hodinách dvaja bratia, Slováci, počas výstupu na Prostredný hrebeň v Žiarskej doline spustili lavínu.
 
Jeden z dvojice mal airbag batoh, ktorý aktivoval. „Zasypaný bol len čiastočne, trčala mu len hlava a jedna ruka. Vykopal sa sám a hneď začal hľadať svojho brata. Ten bol zasypaný  úplne a zo snehu mu trčal len snowboard, ktorý mal na batohu,“ informovala Horská záchranná služba. 
 
Pád lavíny videli aj príslušníci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, ktorí v tom čase kontrolovali meteo stanicu. Okamžite sa vybrali pomáhať. „Po príchode pomohli vykopávať druhého zasypaného, ktorého sa im spolu s bratom podarilo vyslobodiť tesne pred upadnutím do bezvedomia. Vykopaný následne začal spontánne dýchať. Mal pravdepodobne poranenú chrbticu,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom svojej internetovej stránky.
 
Pre prevaľujúcu sa nízku oblačnosť, hmlu nebolo možné nasadiť leteckú techniku, preto postupovali horskí záchranári zo strediska v Západných Tatrách na miesto po zemi. Zraneného uložili do vákuového matraca a pomocou sánok transportovali pod Terasu. Následne za snežným skútrom do ústia Žiarskej doliny, kde ho odovzdali privolanej posádke Záchrannej zdravotnej služby. 
Foto: Horská záchranná služba

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )