StudneGolem

Skialpinista uvoľnil lavínu, zasahoval aj vrtuľník

pridané: 02.01.2021, 17:31:04 | počet zobrazení: 6649

Počas lyžovania dvoch osôb v Derešskom žľabe si 21-ročný slovenský skialpinista poranil nohu.

Na pomoc sa mu vybrali privolaní horskí záchranári. Pre dlhú  časovú dostupnosť a závažnosť poranenia boli kontaktovaní aj leteckí záchranári z Popradu. K pacientovi sa ako prvý dostal horský záchranár: na mieste ho zateplil, ošetril a zafixoval mu končatinu za pomoci vákuovej dlahy. Do príletu vrtuľníka poskytol zranenému prvotnú zdravotnú starostlivosť. 

Poveternostné podmienky dovolili priblíženie leteckej techniky a tak bola ku pacientovi následne vysadená aj lekárka z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Pacienta po nabalení transportovali do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

Ako uviedol svedok (druhý lyžiar z dvojice) na Chopok vyšli po zjazdovej trati a ďalej sa vydali smerom na Dereše, kde si vybrali na zlyžovanie jeden zo žľabov. 

„V hmlistom počasí prvý z dvojice po nalyžovaní do žľabu uvoľnil lavínu. Našťastie po páde skončil v jej čele bez zasypania, kde ho našiel kamarát. Pádom si však spôsobil poranenie, vyžadujúce ošetrenie,“ informovala o dnešnom zásahu Horská záchranná služba prostredníctvom svojej internetovej stránky.

Upozornenie Horskej záchrannej služby
Upozorňujeme návštevníkov hôr, že v najvyšších polohách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo: 2. stupeň a v nižších malé (1. stupeň) z medzinárodnej 5-dielnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo je ťažko odhadnuteľné. 
 
Napriek podpriemernej snehovej pokrývke môže dôjsť k uvoľňovaniu veľkých lavín! Podmienky sú rozdielne vzhľadom na lokalitu. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje správne vyhodnotenie lavínovej situácie.

Foto: Horská záchranná služba

 

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )