StudneGolem

Silná búrka napáchala škody, vytápalo domy i dvory

pridané: 27.06.2020, 08:33:09 | počet zobrazení: 8510
Silná búrka s intenzívnym dažďom zamestnala v piatok vo večerných a nočných hodinách profesionálnych a dobrovoľných hasičov vo viacerých lokalitách.
 
Dobrovoľní hasiči v Partizánskej Ľupči mali o 21:30 hod výjazd k dvom zaplaveným pivniciam. Jedna jednotka bola vyslaná do obce Malatíny, odtiaľ pokračovala do Krmeša. V Partizánskej Ľupči sa situácia medzitým zhoršila. Zaplavilo päť rodinných domov v lokalite pri futbalovom ihrisku. Na zadnom toku rieky Ľupčianka sa zdvihla hladina a zaplavené boli ďalšie tri rodinné domy. 
 
Ani to však nebolo všetko a dobrovoľní hasiči smerovali aj do Ľupčianskej doliny. Na asi 40 metrový úsek cesty sa zosunula pôda, cesta bola neprejazdná. Na miesto bola vyslaná Záchranná brigáda Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline s ťažkou technikou. Situácia sa upokojila necelé dve hodiny po polnoci, keď hladina vody začala klesať. V Partizánskej Ľupči za 24 hodín spadlo takmer 70 milimetrov zrážok, uvádza to stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu. 
 
V neskorých večerných hodinách bolo zaliate aj rázcestie pri obciach Prosiek a Ižipovce. Kapacitne nestíhal priepust, situáciu riešili dobrovoľní hasiči z Prosieka, na mieste bola prítomná aj polícia. Z polí sa po uliciach v dedine valila voda, našťastie, odtekala do kanalizácie.
 
Zlá situácia bola v obci Malatíny. Zatopené boli viaceré dvory pri rodinných domoch i prízemie bytovky, do bytov sa voda nedostala. Okrem profesionálnych hasičov zasahovali aj dobrovoľní z Vlách. Pri obci sa voda vylievala aj na hlavnú cestu I/18, premávku v tomto úseku musela riadiť polícia. 
 
Piatkový večer a noc nebola pokojná ani pre partiu dobrovoľných hasičov z Ľubele. Odčerpávali vodu z pivníc a dvorov viacerých rodinných domov, došlo aj k vytopeniu niekoľkých izieb. 
Foto: dobrovoľní hasiči a čitatelia www.michalpaska.sk

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )