StudneGolem

Je úžasné, keď vám ponúknu duet

pridané: 28.10.2011, 00:00:00 | počet zobrazení: 2676

Má na konte hity ktoré prežili desaťročia. Meno Beata Dubasová je aj dnes na slovenskej hudobnej scéne pojmom. Veď kto by nepoznal jej pesničky Vráť mi tie hviezdy, Maznáčik, Účesy, Sme také, aké sme, Ten príbeh je preč či Dievča z reklamy?

Aký je to pre umelca pocit, keď sa jeho pesničky hrávajú aj po rokoch?
- Výborný a teší ma to. Vždy som rada, keď, napríklad, cestujem v aute a hrajú moju pesničku. Vtedy viete, že vaša práca má zmysel. Keď sa hrá niektorá z mojich starších piesní, často si spomeniem na to, ako sa rodila. Teší ma, že pesničky sa „dedia" takpovediac z generácie na generáciu a moja tvorba nie je neznáma ani mladším ľuďom.

Zrejme k tomu prispeli aj viaceré spevácke súťaže. Súťažiace dievčatá si často vyberú niektorý z vašich hitov.
- Určite. Som rada, že sa piesne páčia aj mladej generácii, ktorá sa vlastne takýmto spôsobom stará o to, aby piesne nevymizli z pamäte ľudí.

Mladá speváčka Kristína odštartovala svoju kariéru prespievaním piesne Vráť mi tie hviezdy. Ako vnímate takýto postup?
- Nehnevám sa na ňu (smiech). Zvolila si pre seba na začiatok možno ľahšiu cestu, keďže išlo o známu pesničku. Svoje kvality ale musí potvrdzovať aj ďalšími vlastnými pesničkami, čo môže byť ťažšie. Kristína ale Vráť mi tie hviezdy spropagovala pre inú, novú generáciu. Pesnička vznikla v roku 1993 a nikdy nebola takým hitom. Stala sa ním postupne akýmsi samospádom.

Keď ste začali spievať, ešte ste pracovali v Odevnom závode Zornica v Bratislave. Ako si spomínate na toto obdobie?
- Dnes už len s úsmevom. Spomínam si, že raz počas pracovného dňa zrazu hrali moje pesničky. Mala som z toho taký divný pocit, pretože viacerí, ktorí so mnou pracovali, ani nevedeli, že ich spievam ja.

Stane sa vám, že by ste niektorú pesničku, po určitom čase, urobili inak?
- Po štyroch-piatich rokoch sa to môže stať. V štúdiu by človek chcel aj niečo zmeniť, lebo aranžmány sú teraz modernejšie.

Máte medzi množstvom piesní aj svoju najobľúbenejšiu?
- Som ako matka, ktorá má veľa detí, takže každú zo svojich pesničiek mám rada. Samozrejme, niektoré mi odišli alebo sa nestali hitmi. Ale taká pieseň, ktorú „nemusím", neexistuje.

S Vašom Patejdlom, s ktorým spolupracujete už niekoľko rokov, ste zaspievali dva duety. Ako si spomínate na váš hit Muzikantské byty, ktorý bodoval na Bratislavskej lýre?
- To už je pekných pár rokov dozadu (smiech). Spomínam si, že som vtedy bola vo veľkom strese. Je úžasné, keď vám niekto ponúkne duet. Bála som sa, aby som Vašovi jeho pesničku nepokazila. Vašo mi v tom čase urobil aj pieseň Za dverami mojej izby. Som rada, že pesnička vtedy zabodovala a u ľudí sa dodnes teší obľube.

Ako sa pozeráte na súčasnú slovenskú hudobnú scénu, najmä na vaše mladšie spevácke kolegyne?
- Je fajn, že si pesničky dokážu urobiť samé. Ja takýmto talentom nie som veľmi obdarená, preto sa musím spoliehať na výborných spolupracovníkov. Nemajú to ľahké, lebo na Slovensku je málo takých hitmakerov, ako je Vašo Patejdl či Janko Lehotský. Slovenské speváčky mám veľmi rada, páči sa mi tvorba, napríklad, Janky Kirschner. Minule som sa celkom dobre pobavila, keď mi Zdenka Predná povedala, že sa narodila v roku 1984. V tom období mi práve vyšiel úspešný singel Účesy.

Tento rozhovor som vo februári 2010 publikoval na portáli www.liptov.sme.sk

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )