StudneGolem

Lyžiarov strhla lavína, jeden neprežil

pridané: 14.12.2019, 22:03:56 | počet zobrazení: 7902
V Školskom žľabe v Nízkych Tatrách strhla dvoch slovenských lyžiarov lavína, jedného z nich zasypala. 
 
Druhý lyžiar, ktorý udalosť oznámil horským záchranárom, zostal na povrchu lavíny. Mal vážne poranenú nohu a nemohol začať hľadať zasypaného kamaráta. Na miesto nehody vyrazili šestnásti horskí záchranári z Oblastného strediska v Nízkych i v Západných Tatrách, psovod i príslušník zo Strediska lavínovej prevencie. Leteckí záchranári nemohli prísť na pomoc kvôli nepriaznivým letovým podmienkam. 
 
Záchranári nalyžovali do žľabu, pes označil miesto zasypania. Po vykopaní zasypaného zahájili horskí záchranári okamžitú resuscitáciu v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa 23-ročného muža zachrániť nepodarilo. Zranenému 27-ročnému lyžiarovi poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, fixáciu vákuovou dlahou a matracom, na utíšenie bolesti mu podali inhalačný liek. 
 
Horskí záchranári za pomoci lanovej techniky v dĺžke skoro 300 metrov vytiahli zo žľabu zraneného lyžiara na zjazdovku. Odtiaľ bol pomocou saní a snežného skútra transportovaný na Bielu púť, kde bol odovzdaný Rýchlej lekárskej pomoci, ktorá ho následne previezla do nemocnice. Tiež s pomocou lanovej techniky, saní a snežného skútra transportovali telesné pozostatky nebohého lyžiara. O prípade informovala Horská záchranná služba. 
Foto: Horská záchranná služba
 

Horskí záchranári upozorňujú, že zimná sezóna už začala. Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrození pádom lavín. Keďže lavíny predstavujú v zimnom období najväčšie nebezpečenstvo pre návštevníkov hôr, dodržiavanie zásad bezpečnosti pri pohybe v lavínovom teréne (a v zimnom teréne všeobecne) by malo patriť do povinnej výbavy (tak ako lavínový prístroj, sonda, lopata, mobilný telefón) pri vykonávaní všetkých druhov výkonnostných aj rekreačných aktivít.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )