StudneGolem

Autobusy budú jazdiť po novom

pridané: 16.09.2019, 19:03:14 | počet zobrazení: 3714
Okrem návratu autobusov na Kamenné pole sa cestujúca verejnosť dočká od 29. septembra 2019 aj ďalších podstatných zmien v Mestskej autobusovej doprave (MAD) v Liptovskom Mikuláši.
 
Problematike MAD sa ako poslanec Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši venujem dlhodobo. V apríli 2017 som na rokovaní poslaneckého zboru napríklad navrhol, aby MAD najmä v trase Podbreziny – autobusová stanica (a späť) jazdila v pravidelných intervaloch / taktoch. 
 
Cieľ bol jasný: urobiť v cestovných poriadkoch poriadok a zabezpečiť, aby cestujúci vedeli, že autobus pôjde vždy v určitých pravidelných časoch. Snahou bolo (v rámci možností) aj odbremeniť cestujúcich od „lúskania“ niekedy až priveľa vysvetliviek v cestovných poriadkoch.
 
Od spomínaného apríla 2017 prebehla súťaž na dopravcu, ktorý MAD v Liptovskom Mikuláši bude zabezpečovať nasledujúcich 10 rokov. Následne sa vytvoril priestor na prípravu spomínaných zmien v cestovných poriadkoch. Nasledovali časté rokovania s vedúcim odboru dopravy Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Gabrielom Lengyelom, so zástupcami dopravcu (ARRIVA Liorbus), myšlienku som predstavil aj primátorovi Jánovi Blcháčovi. Som rád, že si túto myšlienku osvojil a vytvoril podmienky na jej realizáciu.
 
Som rád, že navrhované úpravy našli odozvy a už od 29. septembra 2019 bude MAD v Liptovskom Mikuláši fungovať iným spôsobom ako doteraz.  Mesto Liptovský Mikuláš v poslednom septembrovom týždni vydá informačný leták, ktorého súčasťou budú aj nové cestovné poriadky. Tie budú, samozrejme, zverejnené aj na webe mesta i dopravcu.
 
V skratke predstavím aspoň základné zmeny.
 
Taktová doprava z Podbrezín na stanicu a späť: V rannej a v popoludňajšej špičke sa v tomto smere dostanete každých 20 minút. Autobusy budú jazdiť pravidelnejšie ako doteraz a cestujúci si ľahšie zapamätajú časy ich odchodov. Oveľa lepšie bude spojenie počas víkendov: ich podstatnú časť budú autobusy medzi Podbrezinami a autobusovou stanicou (a späť) jazdiť každých 30 minút.
 
Viac „osmičiek“ cez pracovné dni: linka číslo 8 pôjde v týždni častejšie ako doteraz. Cieľ je jasný: aby cestujúci z Podbrezín (ktorí MAD využívajú najviac) cestovali MAD čo najrýchlejšie a uprednostnili rýchlu autobusovú dopravu pred jazdou autom.
 
Ako to bude so spojmi cez Nábrežie? Posilnená bude linka číslo 1 z Liptovskej Ondrašovej. Najmä cez víkendy bude cez Nábrežie jazdiť aj linka číslo 11. Cez pracovné dni to bude aj linka číslo 9. Cez Nábrežie bude stále jazdiť aj linka číslo 14 (Kamenné pole, bývalý „Tesco“ bus) a cez víkendy aj tri páry spojov smerujúce do akvaparku (linka číslo 13).
 
Náhrada za zrušený „Tesco bus“: Bude ňou linka číslo 14, ktorá tým, že bude zaradená v systéme MAD, bude spoplatnená klasickým cestovným. Z Podbrezín sa cez Nábrežie dostanete na Kamenné pole a čo je novinkou, viac spojov zájde na autobusovú stanicu aj cez Kaufland. Linka číslo 5 (Demänová, Bodice) tiež niekoľkokrát pôjde aj ku Kamennému poľu a ku Kauflandu.
 
„Rozcestovanie“ Palúdzky: Snahou je „rozcestovať“ Palúdzku, kde je teraz, úprimne, veľmi slabé spojenie. Táto mestská časť sa pritom veľmi rozrástla a bude i ďalej, je teda predpoklad, že ľudia budú mať záujem o MAD. Bude zavedená úplne nová linka číslo 7, ktorá pôjde až na Podbreziny alebo niekedy po autobusovú stanicu. Zavedením tejto linky sa vychádza v ústrety aj pracovníkom a návštevníkom nemocnice.
 
Do akvaparku aj mimo prázdnin: Doteraz linka číslo 13 jazdila z Podbrezín do akvaparku len počas letných prázdnin. Od 29. septembra 2019 budú tri páry spojov jazdiť aj počas víkendov.
 
Lepšie spojenie z Liptovskej Ondrašovej: táto mestská časť bude od 29.9.2019 viac spojená s autobusovou stanicou, centrom mesta a s Nábrežím.
 
Michal Paška
(autor je poslancom Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši za mestskú časť Podbreziny, Vitališovce a Svätý Štefan.
Od 1.1.2018 je členom komisie dopravy pri Zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja.
Podnety mu môžete adresovať na e-mail: m.paska@mikulas.sk alebo na telefónne číslo 0907 278 740).
Ilustračná fotografia.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )