StudneGolem

Blesk opäť vyčíňal, zasiahol štyroch turistov

pridané: 28.08.2019, 18:12:41 | počet zobrazení: 4851
Nielen horských, ale i leteckých záchranárov zamestnávala záchranná akcia. Blesk zasiahol štyroch turistov.
 
K nešťastiu došlo popoludní v Nízkych Tatrách, presnejšie v oblasti pod sedlom Príslop. Blesk zasiahol a následne zranil štyri osoby. 
 
„Podľa zistených informácii jeden turista po zásahu ostal ležať v bezvedomí so zástavou krvného obehu. Prítomní turisti okamžite zahájili laickú kardiopulmonálnu resuscitáciu a v krátkom čase sa im podarilo u muža obnoviť životné funkcie. Následne muž nadobudol vedomie. Pri zásahu utrpel mnohopočetné popáleniny na ramene, hrudníku, bruchu a nohách. Ďalší traja turisti mali po zásahu popáleniny nôh,“ informovala Horská záchranná služba.
 
O súčinnosť boli okamžite požiadaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice. Kvôli pretrvávajúcej búrkovej činnosti nebolo možné pomocou vrtuľníka sa hneď dostať až k zraneným. 
 
Posádke leteckých záchranárov sa neskôr podarilo pristáť priamo v sedle Príslop. Horskí záchranári smerovali k zraneným terénnymi automobilmi cez Zadné Dereše a ďalej pešo. Následne sa poveternostné podmienky zlepšili. 
 
Posádka leteckých záchranárov lokalizovala zranených. Pomocou palubného navijaka bol k nim spustený lekár, ktorý najťažšie zranenému mužovi poskytol neodkladnú zdravotnícku pomoc. Následne bol spolu s lekárom z terénu evakuovaný a na palube vrtuľníka prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici.  
 
Horskí záchranári ošetrili troch ľahšie zranených turistov. Keďže boli schopní pohybu, odprevadili ich k terénnemu automobilu, ktorým ich zviezli do Krpáčova, kde boli ubytovaní. Odtiaľ už na vlastnú žiadosť a na odporúčanie horských záchranárov pokračovali do nemocnice samostatne.
 
Uplynulý štvrtok (22. augusta 2019) po zásahu bleskom a následnom páde do Banikovského kotla v Západných Tatrách zahynul český turista.
 
Pôvodný text sme aktualizovali o 18:45 hod.
Foto: Horská záchranná služba

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )