StudneGolem

Nešťastia v horách: dvakrát zasahoval i vrtuľník

pridané: 20.01.2019, 13:03:36 | počet zobrazení: 3478
Len 13-ročnému dievčaťu letel pri vážnom úraze na pomoc vrtuľník leteckých záchranárov. Ratovali i freeridera, ktorý si zlomil predkolenie.
 
Inak ako poriadne rušný sa nedá označiť včerajší (sobota 19.1.2019) deň v našich horách. Horskí záchranári z Nízkych Tatier sa doslova nezastavili. Ako informujú na svojom webe, na severnej, ale i južnej strane Chopku ošetrili spolu 20 lyžiarskych úrazov. Vo väčšine prípadov išlo o poranenia rúk a nôh.
 
Vážny úraz dievčiny
Len 13-ročné slovenské dievča si nárazom na umelú prekážku spôsobilo zlomeninu stehennej kosti. Horskí záchranári jej po príchode nohu zafixovali vákuovou dlahou, podali jej intravenóznu liečbu a za pomoci saní transportovali na heliport na Bielej Púti. 
 
Po pristátí posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby bola pacientka naložená na palubu a letecky transportovaná do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.
 
Zlomil si predkolenie
Krátko nato bol nahlásený úraz freeridera v Lukovom kotli, ktorý si po páde zlomil predkolenie. Záchranári sa dostali do kotla na lyžiach. Po lokalizovaní pacientovi nohu zafixovali vákuovou dlahou a podali medikamentóznu liečbu. 
 
Aj v tomto prípade pre urýchlenie záchrannej akcie boli na pomoc privolaní aj leteckí záchranári. Zraneného evakuovali z terénu za pomoci navijaku a po medzipristátí na Bielej Púti bol letecky transportovaný do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. 
 
Lyžiar prepadol cez zábrany
Po pár minútach bol horským záchranárom nahlásený úraz lyžiara. Prepadol cez zábrany a spadol k potoku. Pacient bol po páde dezorientovaný a utrpel luxáciu ramena. Po ošetrení a transporte bol odovzdaný posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci.
 
Vrtuľník už priletieť nemohol
Počas prebiehajúcej akcie prišli v krátkom čase dva volania o pomoc z voľného terénu.  V prvom prípade išlo o úraz poľského freeridera, ktorý si pri páde v Školskom žľabe v Lukovom kotli poranil nohu v oblasti kolena. Aj v tomto prípade bola požiadaná o súčinnosť posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby.
 
Nasadenie leteckej techniky už nebolo možné, preto sa záchranári museli k nemu dostať na lyžiach. Po prvotnom ošetrení, zafixovaní končatiny a zateplení, bol pacient za pomoci saní Akja transportovaný z nedostupného terénu na Lúčky. Tam ho odovzdali privolanej sanitke a previezli do zdravotníckeho zariadenia. 
 
Hľadali zablúdeného lyžiara
V tom istom čase prebiehala druhá záchranná akcia na južnej strane Chopku. Pomoc potreboval zablúdený lyžiar, ktorý sa stratil v oblasti Vajskovskej doliny. Pátraciu akciu komplikovali prichádzajúca tma a neúplnosť informácií o bližšej polohe. 
 
Jedna skupina záchranárov smerovala do doliny z hora na lyžiach a druhá zo spodnej strany doliny. Lyžiara sa napokon podarilo nájsť na jednej zo zvažníc. Bol bez zranení, mierne podchladený a nedisponoval svetelným zdrojom. Spoločne so záchranármi zostupoval dolinou k druhej skupine. 
 
Následne bol za pomoci skútra a terénneho vozidla transportovaný na dom Horskej záchrannej služby v Bystrej a odovzdaný známym. Obe záchranné akcie boli ukončené vo večerných hodinách.
Foto: Horská záchranná služba

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )