StudneGolem

Každý druhý deň na cestách zomrú traja ľudia

pridané: 18.11.2018, 14:48:17 | počet zobrazení: 2448
Na slovenských cestách sa za prvých 10 mesiacov tohto roka stalo 11 466 dopravných nehôd, oproti minulému roku ich bolo o 14 menej. Každý deň sa tak na našich cestách stane približne 37 nehôd.
 
Aj táto základná štatistická informácia dnes dopoludnia odznela v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši. Ten bol tradičným miestom pietnej spomienky na obete dopravných nehôd, ktorú pripravil Úradu Ekumenickej a pastoračnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
 
„Dopravné nehody s následkom na živote a zdraví predstavujú viac ako jednu tretinu dopravných nehôd. Usmrtených bolo na našich cestách 186 ľudí, je to o 18 menej ako v minulom roku. Stále v prepočte môžeme povedať, že každý druhý deň zahynú na našich cestách približne traja ľudia,“ zdôraznil Ján Paciga, Duchovný Úradu ekumenickej pastoračnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
 
Najviac (38) usmrtených bolo vo vekovej kategórii od 50 do 59 rokov, 33 ľudí zomrelo pri nehodách vo vekovej kategórii 40-49 rokov. V motorových vozidlách (či už ako vodiči alebo spolujazdci) prišlo o život 108 ľudí, čo je o 29 menej ako v rovnakom období minulého roka.
 
21 životov vyhaslo na motocykloch (o 5 menej ako vlani), zomreli 13 cyklisti (o 5 menej ako vlani). Domov sa už nevrátilo 43 chodcov, čo, je, žiaľ, o 8 viac ako v roku 2017.
 
Štátny tajomník ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič vo svojom príhovore tiež poďakoval všetkým policajtom, hasičom a záchranárom za ich veľmi náročnú, obetavú a zodpovednú prácu. „Neraz aj s nasadením vlastného života zasahujú pri rôznych nešťastiach iných ľudí. Patrí im naše uznanie, obdiv, úcta a veľké ďakujem,“ povedal Rudolf Urbanovič.
 
Dopravná nehodovosť za 10 mesiacov tohto roka/porovnanie s vlaňajškom.
Ján Paciga, Duchovný Úradu ekumenickej pastoračnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Zapálenie sviečok za obete dopravných nehôd.
Štátny tajomník ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )