StudneGolem

Mestský parlament zasadal: týmto témam som sa venoval (február 2018)

pridané: 20.02.2018, 19:15:45 | počet zobrazení: 2398
O práci mestskej polície v uplynulom roku. O výraznejšom osvetľovaní priechodov pre chodcov. O zbytočných stánkoch z tržnice v centre mesta. O spomaľovači, basketbalových košoch i plošine pre elektrikárov.
 
Dovoľujem si vás informovať o svojich vystúpeniach na rokovaní ostatného Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši. Uskutočnilo sa vo štvrtok 15. februára 2018.
 
Mestských policajtov je stále málo
 
Už vlani som sa rozsiahlejšie venoval problematike mestskej polície, najmä jej nedostatočným personálnym kapacitám pre priamy výkon v uliciach. Keďže od minulého roku sme neprijali ani jedného nového mestského policajta, poukázal som na fakt, že 1/3 služieb bola v minulom roku pokrytá len jednou dvojčlennou hliadkou. Zvlášť v letnej a zimnej turistickej sezóne, kedy má mesto tisíce návštevníkov, je tento počet skutočne nedostatočný... Túto problematiku budem riešiť i ďalej. 
 
Ocenil som, že mestský kamerový systém je od vlani bohatší o 6 kamier. Sú skutočne moderné a mestskej polícii pomáhajú pri práci najmä z preventívneho hľadiska.
 
Na rokovaní som tak učinil v úvode, v tomto článku záverom, ďakujem všetkým príslušníkom mestskej polície (vrátane zdravotne znevýhodnených občanov, ktorí obsluhujú kamerový systém) za prácu v uplynulom roku.
 
Priechod, ktorý potrebuje „blikač“ akútnejšie
 
Ako som už informoval, v Liptovskom Mikuláši je v plnom prúde spoločný projekt mojej maličkosti a mesta – týka sa výmeny doterajšieho žltého svetla za výraznejšie biele pri priechodoch pre chodcov.
 
Potešilo ma, že radnica chce získať z dotácie ministerstva vnútra financie na 5 „blikačov“ pri priechodoch pre chodcov. V minulom roku mesto touto technológiou „vyblikalo“ štyri priechody v centre mesta.
 
V návrhu na realizáciu (v prípade úspešnej dotácie) bol aj priechod blízko Hotelovej akadémie a objektom Dominanta na ulici Československej brigády. Poukázal som na to, že tento priechod je už zvýraznený bielym svetlom a že frekvencia chodcov na ňom (najmä vo večerných hodinách) je minimálna. Navrhol som, aby „blikač“ pribudol na oveľa využívanejšom priechode od parkoviska pri železničnej stanici smerom k bytovke na Hurbanovej ulici. Tento priechod nie je doteraz vôbec osvetlený, vďaka mojej požiadavke je aspoň opatrený výrazným reflexným značením. 
 
Som rád, že môj návrh našiel podporu a v prípade úspešnosti projektu bude „vyblikaný“ využívaný priechod od parkoviska pri železničnej stanici smerom k bytovke na Hurbanovej ulici.
 
Stánky z tržnice sú pri podchode úplne zbytočné
 
Rokovanie o všeobecne – záväznom nariadení o trhom poriadku som využil na to, aby som poukázal, že pri parkovisku na Moyzesovej ulici (pri podchode na „centrume“) sú už dlhšie uložené stánky z trhoviska. Nepôsobia dobrým dojmom, keďže nie sú vôbec využívané, navyše, sú umiestnené vo veľmi frekventovanej lokalite. Poprosil som, aby v rámci bežnej údržby boli premiestnené.
 
Primátor Ján Blcháč mi poďakoval za upozornenie, podľa reakcie riaditeľa Verejnoprospešných služieb Dušana Greša by mali byť premiestnené do konca februára tohto roku.
 
Spomaľovač, basketbalové koše i plošina pre elektrikárov
 
V minulom roku som v rámci interpelácii žiadal o opravu spomaľovača medzi novinovým stánkom a predajňou mäsa na Smrečianskej ulici. Rovnako som učinil i teraz. Jednotlivé diely sú posunuté od seba, čo sťažuje prejazd vodičom a tým pádom spomaľovač stopercentne neplní svoj účel.
 
Vo vnútroblokoch ulíc Agátová / Brezová a Pod Slivkou / Lipová sú už dlhší čas len konštrukcie basketbalových košov, samotná obruč chýba. Vie, že úradoval aj vandalizmus, no treba nájsť riešenie ako ďalej s basketbalovými košmi v týchto lokalitách. Či sa opravia alebo zrušia, no terajší stav rozhodne nie je dobrou vizitkou.
 
S potešením som si pár dní pred rokovaním zastupiteľstva prečítal informáciu o historicky najlepších hospodárskych výsledkoch mesta. Pri tejto príležitosti som sa „pripomenul“ s požiadavkou na kúpu novej plošiny pre pracovníkov elektroúdržby Verejnoprospešných služieb. Súčasné vozidlo je už v ozaj zlom stave.
 
Michal Paška
(autor je poslancom Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši za mestskú časť Podbreziny, Vitališovce a Svätý Štefan. Je tiež predsedom komisie kultúry pri mestskom zastupiteľstve. 
Od 1.1.2018 je členom komisie dopravy Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja.
Podnety mu môžete adresovať na e-mail: m.paska@mikulas.sk alebo na telefónne číslo 0907 278 740).
 
ODKAZY NA JEDNOTLIVÉ TÉMY (zobrazia sa po kliknutí)
 
Program rokovania mestského zastupiteľstva vrátane materiálov k jednotlivým bodom rokovania.
 
Záznam z rokovania mestského zastupiteľstva na webe Televízie Liptov.
 
Dvaja policajti sú v tejto dobe na mesto málo.
 
Na priechody v meste si posvietime lepšie!

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )