StudneGolem

Pri nehodách vyhaslo 5 životov

pridané: 31.01.2018, 19:14:58 | počet zobrazení: 4476
Pri takmer päťdesiatke dopravných nehôd v okrese Liptovský Mikuláš bolo príčinou porušenie povinností vodiča.
 
O dopravných nehodách, žiaľ, aj s tragickým koncom, vás pravidelne informujeme na našej Facebook stránke Mikulášske Krimi. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši zverejnilo štatistiku dopravnej nehodovosti v okrese Liptovský Mikuláš za dvanásť mesiacov uplynulého roka.
 
V minulom roku dopravná polícia v Liptovskom Mikuláši riešila 208 dopravných nehôd (rok predtým ich bolo 209). 148 dopravných nehôd zaznamenali v obci, mimo sa ich stalo 60. Zomrelo pri nich 5 ľudí (rok predtým traja), 23 skončilo s ťažkými (rok predtým 19) a 73 s ľahkými zranením (rok predtým sa ľahko zranilo 100 ľudí). 
 
Alkoholu za volantom bolo viac
 
Najviac dopravných nehôd (181) zavinili vodiči motorových vozidiel,  14 dopravných nehôd vodiči nemotorových vozidiel, 5 dopravných nehôd mali na svedomí chodci. Prítomnosť alkoholu u vinníka dopravnej nehody zistili v 32 prípadoch, čo je nárast oproti roku 2016 až o 18 prípadov. Išlo o vodičov motorových vozidiel a cyklistov, ktorí takýmto nezodpovedným prístupom ohrozili nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.
 
Hlavnou príčinou dopravných nehôd bolo v 47 prípadoch porušenie povinností vodiča. Druhou najčastejšou príčinou (v 43 prípadoch) bola nedovolená rýchlosť jazdy. V 33 prípadoch to bolo nesprávne otáčanie a cúvanie. Nesprávna jazda cez križovatku bola príčinou 20 dopravných nehôd a v 15 prípadoch išlo o porušenie povinností účastníka cestnej premávky. Ďalšími príčinami dopravných nehôd bol aj nesprávny spôsob jazdy, nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami, porušenie osobitných ustanovení o chodcoch, prípadne cyklistoch. 
 
Polícia z opatrení nepoľaví
     
Najviac, 40 nehôd, sa stalo v piatok. 58 dopravných nehôd polícia riešila medzi 12:00 – 16:00. V tomto čase jazdilo tiež najviac (10) vodičov pod vplyvom alkoholu.
 
Polícia bude aj v tomto roku realizovať preventívne aj represívne opatrenia, aby pozitívne ovplyvnila dopravno-bezpečnostnú situáciu a predchádzala kolíznym situáciám na cestách v okrese Liptovský Mikuláš. Pri vykonávaní dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky bude i naďalej využívať aj inštitút objektívnej zodpovednosti.   
 
Polícia aj touto cestou žiada všetkých účastníkov cestnej premávky o dôsledné dodržiavanie pravidiel, ohľaduplnosť a disciplinovanosť, aby následky na životoch, zdraví a majetku boli čo najmenšie a aby každý bezpečne došiel do svojho cieľa.
Stret chodca s osobným autom pri hoteli Jánošík v Liptovskom Mikuláši mal v októbri, žiaľ, tragický koniec.
Foto: autor

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )