StudneGolem

Chceli ísť na huby, sprevádzal ich medveď

pridané: 05.09.2017, 10:24:08 | počet zobrazení: 16492
Nečakaný zážitok má za sebou partia, ktorá sa dnes okolo 5:30 hod vybrala na huby. Poľovníci vyzývajú k maximálnej opatrnosti.
 
Autom prechádzali po ceste neďaleko družstva v Liptovskej Kokave, keď sa pred nimi zjavil medveď. Pokračovali v jazde, medveď stále utekal pred nimi. Po chvíli ušiel do poľa. Posádke auta sa tieto okamihy podarilo zachytiť na videu, ktoré nájdete na konci článku.
 
V Liptovskej Kokave nie je výskyt medveďa výnimočný, práve naopak. Miestne poľovnícke združenie požiadalo o uverejnenie nasledovnej informácie.
 
„Priatelia Kokavci aj návštevníci obce. Dovoľujem si vás upozorniť na vysokú koncentráciu medveďov v lokalite Strýčkovo a Horička. Okolo 15 medveďov každého veku sa denne hostí na kukurici za družstvom, kde prichádzajú na zotmení práve z uvedených lokalít a nadránom zaťahujú. Je preto silne rizikové ísť pešo či na bicykli po cyklotrase od družstva do Sekaniska v čase od súmraku do úsvitu.
 
Silným tlakom hubárov v lokalitách Sekanisko, Diely, Sihly atď sú medvede vytlačené do miest, kde ešte majú aký taký kľud a to sú práve Strýčkovo a Horička, prípadne ešte Hrádky a Salášky (oplôtky). Preto je v týchto lokalitách zvýšené riziko stretu s medveďom. V sobotu 2. 9. 2017 bolo na Dieloch odstavených 48 osobných áut hubárov. Ďalšie desiatky boli na Širokých a v Sekanisku.“
Foto: Milan Holčiak

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )