StudneGolem

Opäť si trúfli na seniorov, okradli ich!

pridané: 13.06.2017, 09:14:43 | počet zobrazení: 7331
V uplynulých týždňoch polícia v Liptovskom Mikuláši zaznamenala dva prípady krádeží u seniorov (86 a 85 ročný). Páchatelia obete kontaktovali osobne.
 
V prvom prípade páchateľ neoprávnene vnikol do domu poškodenej, následne sa predstavil ako pracovník elektrární a žiadal vyplatiť nedoplatok na elektrine. Počas toho, ako si dôchodkyňa bola  vziať  finančné prostriedky na úhradu nedoplatku ju sledoval a následne jej z rúk vytrhol taštičku, v ktorej mala finančnú hotovosť 1100 €. Potom z miesta ušiel.
     
V druhom prípade páchateľ zazvonil na dvere domu a dôchodcovi oznámil, že mu priniesol preplatok za plyn vo výške 100 €, ale že mu musí vydať 100 €. Vošli spoločne do kuchyne, kde mu poškodený chcel vyplatiť z peňaženky 100 € v 50 eurových bankovkách, čo páchateľ nechcel a žiadal od poškodeného, aby mu vyplatil celú 100-eurovú bankovku. Ten následne išiel do špajze, kde spolu s ním išiel aj páchateľ, vybral z regála plechovú krabičku, v ktorej mal uloženú finančnú hotovosť vo výške 2200 €. 
 
Keď to páchateľ zbadal, bez slov vytrhol z rúk poškodeného plechovku s peniazmi a z domu rýchlo utiekol, nasadol do svetlého auta nezisteného typu, ani značky, ktoré bolo zaparkované pred bránou domu poškodeného a z miesta na aute rýchlo odišiel na neznáme miesto.
 
„Páchatelia tejto trestnej činnosti využívajú aj pevné telefonické linky cez ktoré kontaktujú svoje vytypované obete s tým, že ich príbuzný mal dopravnú nehodu a potrebujú požičať peniaze na úhradu rôznych poplatkov. Následne na adresu, ktorú im sám poškodený povie, príde vozidlo s osádkou a obdobným spôsobom ako v predchádzajúcich prípadoch poškodeného okradnú o finančnú hotovosť,“ informovalo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši.
 
Polícia v Liptovskom Mikuláši vyzýva najmä seniorov na zvýšenie obozretnosti
 
Bez overenia dokladov a poverenia nevpúšťajte do svojich príbytkov alebo na svoje pozemky pracovníkov elektrární, plynární, domovej správy!
 
Nepúšťajte do svojich príbytkov neznámych ľudí pod žiadnou inou zámienkou – podomových predajcov, ľudí s nevoľnosťou, ľudí s darčekmi pre Vás a iných!
 
Vyvarujte sa vyberať peniaze a cennosti v prítomnosti neznámych osôb!
 
Nedávajte peniaze osobám, ktoré nepoznáte, a to ani vtedy ak tvrdia, že ich poslal Vás príbuzný!
 
Neverte osobám, ktoré tvrdia, že Vám prišli vyúčtovať preplatok, či nedoplatok za energie, nakoľko spoločnosti tieto neinkasujú v hotovosti návštevou priamo u odberateľa!
 
V prípade, že Vás kontaktujú osobne alebo telefonicky neznáme osoby a máte podozrenie, že sa jedná o zlodejov či podvodníkov, kontaktujte IHNEĎ políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158!
 
Páchatelia uvedenej trestnej činnosti si úmyselne typujú obete, ktoré žijú osamote a majú vyšší vek. Predpokladajú, že seniori budú dôverčiví, neopatrní a nepozorní. Páchatelia ich svojim konaním môžu pripraviť o celoživotné úspory alebo im môžu ublížiť na zdraví.
 
 
Ilustračné foto

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )