StudneGolem

Oplatí sa auto nechať doma?

pridané: 23.04.2017, 19:54:45 | počet zobrazení: 6068
Cesta z najväčšieho sídliska v Liptovskom Mikuláši niekedy pripomína nekonečný príbeh, áut na našich cestách neustále pribúda.
 
Nič nenasvedčuje tomu, že by ich malo ubudnúť, trend bude zrejme ešte opačný a kolóny častejšie. Žiaľ, čím viac áut máme na cestách, tým menej ľudí využíva Mestskú autobusovú dopravu (MAD). 
 
Aj MAD, presnejšie „Informácia o plnení zmluvy o službách medzi mestom Liptovský Mikuláš a ARRIVA LIORBUS, a.s. za rok 2016“, bola jednou z tém rokovania mestského zastupiteľstva 13.4.2017.
 
Cestujúcich je stále menej
 
Vo svojom vystúpení (začína v čase 1:46:48) som poukázal na to, že MAD je potrebné venovať veľkú pozornosť. Za minulý rok sme z rozpočtu na jej prevádzku vyčlenili bezmála 350 000 €. 
 
Vlani sa zaviedol GPS systém v autobusoch. Ten okrem prehľadu o spotrebe i pohyboch autobusov prispel k tomu, že autobusy zo zastávok odchádzajú načas. V minulosti sa niekedy stávalo, že autobus odišiel zo zastávky skôr, ako mal uvedené v grafikone. Zavedenie GPS bolo aktivitou predsedu komisie dopravy a verejného poriadku pri mestskom zastupiteľstve, kolegu poslanca Jaroslava Greša.
 
Každoročne MAD zaznamenáva pokles cestujúcich. V minulom roku bolo najazdených 504 763 kilometrov a počet prepravených osôb dosiahol číslo 1 228 905. Oproti roku 2015 však MAD využilo o 34 685 cestujúcich menej.
 
Moje návrhy na riešenie situácie
 
Mesto tento rok vyhlási súťaž na nového poskytovateľa MAD. Považujem za dôležité, aby sme urobili všetko preto, aby sme ľudí čo v najväčšej možnej miere motivovali využívať MAD. Z môjho pohľadu to znamená:
 
-Propagovať MAD (mojou iniciatívou bolo vkladanie cestovných poriadkov do mesačníka mesta).
 
-Zaviesť intervalovú dopravu (príklad: v rannej a popoludňajšej špičke pôjde autobus napríklad každých 15 minút).
 
-V rannej a popoludňajšej špičke zaviezť lacnejšie cestovné (veľa ľudí ide do práce v aute po samom. Treba ich motivovať, aby pre nich bolo ekonomickejšie využiť autobus).
 
-Moderné informačné systémy na autobusových zastávkach (súčasné vylepovanie cestovných poriadkov vo formáte A4 považujem za prežitok).
 
Téme MAD sa budem ďalej venovať v období, keď sa bude vyhlasovať verejná súťaž na poskytovateľa MAD.
 
Prestarnutá technika VPS
 
Jednou z ďalších tém rokovania poslaneckého zboru boli aj „Výsledky hospodárenia príspevkovej organizácie mesta za rok 2016 – Verejnoprospešné služby (VPS).“
 
Vo svojom vystúpení (začína v čase 1:34:45) som ocenil, že sa postupne modernizuje technika VPS, najmä v odpadovom hospodárstve. Máme však multikáry, ktoré majú bezmála 30 rokov (jedna dokonca cez 40 !), či vysokozdvižné plošiny (pre zeleň má 34 rokov, elektrikári využívajú 25 ročnú plošinu).
 
Vedenie mesta som požiadal, aby sa pri tvorbe rozpočtu na budúci zaoberalo kúpou novej multikáry i vysokozdvižnej plošiny. Primátor Ján Blcháč uviedol, že sa touto problematikou budú zaoberať.

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )