StudneGolem

Prečo som nepodporil hokejovú extraligu

pridané: 13.08.2016, 10:47:39 | počet zobrazení: 7663
Po hokeji budú zrejme pred radnicou onedlho nastúpení predstavitelia futbalu, ktorí budú požadovať financie z mestskej pokladnice.
 
Ako už zrejme viete, v Liptovskom Mikuláši sa včera konalo mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (záznam si môžete pozrieť TU). Jedinou témou bolo odkúpenie licencie pre MHK 32 Liptovský Mikuláš od ŠHK 37 Piešťany. Liptovskému Mikulášu sa tak dokorán otvorili dvere do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Z prítomných 22 poslancov za odkúpenie licencie hlasovalo 16, traja sa zdržali a rovnaký počet bol proti.
 
Spolu s kolegom poslancom Jaroslavom Grešom a Martou Voštinákovou som bol proti. Som veľký fanúšik mikulášskeho športu, o hokeji som napísal stovky článkov, nie tak dávno som písal aj priamo pre klubový web. Keďže som však poslancom a zastupujem občanov, ktorí mi vyslovili dôveru, musel som sa pri hlasovaní odosobniť.
 
S extraligou vzrastú výdavky na chod klubu
 
„Celkové náklady na Tipsport ligu predstavujú pol milióna eur. V tomto roku mesto na chod klubu vyčlenilo 160-tisíc eur. Túto sumu bude potrebné kvôli zvýšeným finančným nárokom na sezónu 2016/2017 zvýšiť o približne 90-tisíc eur. Vyššie náklady súvisia so zazmluvnením kvalitnejších hráčov, zabezpečením výstroja a organizáciou. Mesto v budúcom roku na klub prispeje sumou 200-tisíc eur. Zvyšné peniaze si klub musí zabezpečiť od reklamných partnerov, sponzorov a výberom vstupného. Počítať môžu aj s príspevkom z PRO-HOKEJa podľa predbežných prognóz riaditeľa spoločnosti Richarda Lintnera vo výške približne stotisíc ročne,“ píše sa na oficiálnej stránke Mesta Liptovský Mikuláš.
 
Z minulosti vieme, že dohodnuté financie nie vždy postačovali a „oheň na streche“ muselo hasiť mesto. Obávam sa, že k rovnakej situácii môže dôjsť aj v tomto období. Treba si však otvorene povedať, že rozpočet mesta nie je nafukovací a ak bude treba pomôcť hokeju, bude to vždy na úkor iných aktivít v meste.
 
Šport verzus požiadavky spoluobčanov
 
Za viac ako rok a pol, čo som poslancom, rátam počty podnetov od občanov na desiatky mesačne. Keďže zastupujem sídlisko Podbreziny a Vitališovce, povenujem sa svojmu obvodu. Spoluobčania jednoznačne na prvom mieste požadujú výstavbu parkovacích miest (situáciu každý pozná dôverne), opravy ciest, chodníkov (predstavte si, že na Senickej ulici, kde býva okolo 900 duší, nemáme v roku 2016 asfalt, ale rozpadávajúce sa betónové panely), kvalitnejšie detské ihriská, lepšiu starostlivosť o zeleň, opravu rachotiaceho mosta, plochy na výbeh psov, výstavbu nazvime to verejného „fitka“, výstavbu prístreškov na kontajnery a iné investície, ktoré by skvalitnili život na najväčšom sídlisku v mestečku. Podobné požiadavky sú určite napríklad aj na Nábreží či v Palúdzke...
 
Peniaze budú potrebovať aj futbalisti
 
Mám za to, že aj mesto by sa malo prikrývať takou perinou, na akú má. Nie tak dávno rezonovala problematika zvýšených poplatkov za odpad, téma ešte nie je uzatvorená. Mestský futbalový klub Tatran Liptovský Mikuláš na svojom webe už avizuje, že bude potrebovať financie na vybavenie štadióna, aby spĺňal podmienky štadióna na 2. ligu. Chystá sa rokovať s mestom. Nebudem prekvapený, keď na niektorom z ďalších rokovaní sa budú schvaľovať ďalšie financie pre futbal, na ktorý však chodí žalostne málo divákov. 
 
Myslím si, že bude musieť prísť čas na to, keď radnica povie, ktorý šport bude môcť podporovať. Mesto podľa mojej mienky v súčasnej situácii nemá na to, aby vo veľkom podporovalo hokej aj futbal. Alebo na to má, avšak na úkor iných aktivít v meste. Však aj z toho futbalu môžete prísť domov a potom nadávať, že po „krúžení“ po sídlisku nemáte kde parkovať...

Mimo hokejovú tému: na včerajšom zasadnutí som mal dve interpelácie. Jedna sa týkala opravy rozbitej lavičky na Priebežnej ulici, druhá chodníka od podchodu na Textilke smerom k pekárňam. Denne ho využíva veľa ľudí, je však znečistený kúskami asfaltu, ktorý sa na chodníku rozpadáva...

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )