StudneGolem

Kde je dodávka, čo mala unášať deti?

pridané: 24.04.2015, 12:59:20 | počet zobrazení: 15383
V poslednom období sa v Liptovskom Mikuláši a v okolí nehovorí takmer o ničom inom, ako o dodávke, ktorá mala deťom núkať cukríky a snažiť sa deti vlákať do auta.
 
V redakcii Mikulášskych Krimi sme tejto téme venovali pozornosť. Dostalo sa nám do uší aj info o únose dieťaťa (samozrejme nepravdivé) či informácie o tom, že riaditeľka jednej zo škôl zabránila únosu (tiež to nebola pravda).
 
Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši dnes k celej veci vydalo nasledovné stanovisko. Uverejňujeme ho v plnom znení.

V poslednom týždni Polícia v Lipt. Mikuláši preverovala informácie o prípadoch obťažovania detí v blízkosti škôl cudzími osobami, ktoré sa mali pohybovať na motorovom vozidle typu dodávky. Posádka vozidla údajne ponúkala deťom cukríky a lákala ich do auta. Polícia už v tejto súvislosti prijala potrebné opatrenia, posilnila hliadkovú službu v blízkosti škôl a zároveň žiada rodičov, aby primeraným a vhodným spôsobom, bez akéhokoľvek vystresovania, poučili svoje deti o bezpečnom správaní sa vo vzťahu k cudzím ľuďom a aj o tom, ako sa majú zachovať, ak sa s niečím podobným stretnú. 
 
Poučenie by malo byť krátke a stručné, aby ho deti boli schopné a ochotné vypočuť a pochopiť. S deťmi  je potrebné otvorene hovoriť o rizikách, ktoré môžu nastať pri ceste do školy a zo školy. Rodičia a deti by mali mať dohodnuté určité pravidlá bezpečnosti, ktoré by však  nemali byť zo strany detí  chápané ako obmedzovanie, ale ako nutná ochrana. Je potrebné oboznámiť deti s možnými rizikami a zároveň ich poučiť, ako sa majú správať, keď ich osloví niekto cudzí.
 
Deti by mali vedieť že sa nesmú rozprávať s cudzími osobami, nič od nich nebrať, neodchádzať s cudzími alebo podozrivými osobami, nepribližovať sa k ich vozidlu, nenasadať do ich vozidla, nevstupovať do výťahu s osobou, ktorá je čímkoľvek podozrivá. Mali by sa vyhýbať rizikovým terénom, opusteným a nebezpečným miestam ( napr. ulice, kde nechodí veľa ľudí, parky, lesné chodníky,...), do školy a zo školy chodiť bezpečnou cestou, aj keď je dlhšia, ak je to možné pohybovať sa v skupinách a nikdy  nejazdiť autostopom.
 
Ďalej je potrebné poučiť ich, aby v prípade ohrozenia požiadali o pomoc okoloidúcich, príp. na seba upozornili, napr. krikom a dostali sa čo najrýchlejšie preč. O každej takejto nepríjemnej situácii, ktorú zažili by určite mali informovať rodičov, príp. učiteľov.  
 
Aj pri príchodoch a odchodoch by mali byť medzi rodičom a dieťaťom nastavené jasné pravidlá. Dohoda by mala byť o tom kam idú, s kým idú a kedy sa vrátia, ak sa niekde zdržia informujú rodičov. Pri náhlom a bezdôvodnom zmiznutí dieťaťa je najdôležitejším faktorom rýchlosť. V takomto prípade treba okamžite kontaktovať Políciu.
Ilustračné foto

Stručne... ale jasne...

( viac info po kliknutí )